Till Madeira reser man för att uppleva den fantastiska naturen, och tack vare levadorna -- kanaler som leder vatten från de höga bergens toppar ner till bebodda trakter -- är det enkelt att ta sig fram i den mycket branta terrängen.
(tv.) Ibland försvinner levadorna in i tunnlar i berget. Denna tunnel är 300 meter lång, men inte svår att ta sig igenom. Ficklampa rekommenderas.
(th.) Överallt växer det Agapanthus, Afrikas blå lilja, förvildad längs levadorna. Till stora delar är den vegetation man ser på Madeira inte den ursprungliga, utan införd från andra delar av världen.
En häck av brokbladig aukuba, Aucuba japonica 'Variegata'. Denna buske är knappast vinterhärdig i Sverige annat än möjligen på skyddade lägen i zon I. Har sett den i Botan i Visby, där den hankar sig fram.
Den levada vi ägnade oss mest åt att följa var denna -- Levada dos Tornos. Man når den enkelt på olika ställen med någon linjebuss från Funchal. Däremot fanns det nästan aldrig någon skyltning fram till levadan, denna prydliga skylt var ett lysande undantag.
Vy från Levada dos Tornos. På Madeira finns det knappt en enda plan yta att ställa ett hus på; ön är egentligen en urgammal utslocknad vulkan som reser sig tvärbrant upp ur havet.
Vy ner mot havet från samma levada.
Utsikt över den lummiga trädgård som omger Horténsia Tea Rooms. Detta trevliga ställe ligger precis intill Levada dos Tornos, och en paus för att avnjuta deras äppelpaj med vispgrädde plus a good cup of tea rekommenderas starkt om ni har vägarna förbi.
Där levadan passerar förbi raviner, som kan förvandlas till forsar vid häftiga regn, är den övertäckt för att inte spolas bort eller fyllas med skräp.
Vid vårt besök var vädret mest soligt, och ravinerna tämligen torrlagda förutom några gölar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar