onsdag 18 juli 2012
Dagens växt: vårkrage
[Från maj -12] Vårkragen (Doronicum orientale) kallas även "gemsrot". En glad och gul vårblomma, påminnande om en gul prästkrage, som visar sig i maj månad. Det är trevligt med en såpass hög perenn som blommar redan i maj.
Just denna bild visar ett bestånd vårkrage som jag hittade vid Waldemarsudde på Djurgården i Stockholm. De växte förstås inte i de prydliga officiella planteringarna direkt i anslutning till huvudbyggnaden, utan mera diskret i halvskugga bakom en sidobyggnad i sluttningen ner mot vattnet.
Detta var 2007 och jag besökte Waldemarsudde för att se en utställning med keramiska objekt av makarna Ulla och Gustav Kraitz. Makarna Kraitz arbetar med ofta mycket stora keramiska objekt, dessa bränns enligt en månghundraårig teknik hämtad från Kina.
Här är exempelvis en skulptur av Ulla Kraitz som ingick i utställningen, om jag minns rätt hade hennes dotter stått modell för den. Intressant hur hon fått fram den metalliska lystern i glasyren, jag har själv fuskat litet med stengodslera och vet att det inte är alldeles enkelt att bränna keramik så att en sådan yta uppstår.
Åter till vårkragen. Den fanns (och finns troligen ännu) på prins Eugens Waldemarsudde, men häromdagen hittade jag den även i en betydligt anspråkslösare miljö: vid ett före detta mjölnarboställe intill en gammal kvarn.
Strax utanför Uppsala rinner en liten å, Hågaån, genom en skogklädd ravin där den bildar en fors. Här har det sedan urminnes tid legat en vattendriven kvarn; den senaste av dessa kvarnar var i drift in på 1940-talet sägs det. Platsen heter Kvarnbo.
I backen ovanför kvarnbyggnaden bodde mjölnaren. Hans stuga är numera borta men ett par uthus finns kvar, liksom själva kvarnbyggnaden vid forsen nere i ravinen. Man har nyligen renoverat uthus och kvarnbyggnad, förövrigt.
Och här, vid ett uthus nedanför platsen där mjölnaren en gång bodde — här växer vårkragen. Den fanns kanske här redan på mjölnarens tid, för bortåt hundra år sedan. Strax ovanför, vid platsen där boningshuset låg, frodas ännu både äppelträd och en vildvuxen syrénhäck.
Faun: Karuna från albumet TOTEM
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Den från Håga är balkangemsrot.
SvaraRadera