fredag 17 maj 2013

Nu blommar det


Allt sker nu med rasande fart. De tidiga japanska körsbärsträden har just blommat över, men blir genast avlösta av några tidigblommande perenner. Här är det fagertrav, Arabis caucasica, med drivor av gulliga små blommor i olika nyanser från vitt, via ljust rosa och till skarpt karamellskärt.

Detta är en tämligen oansenlig (förutom då den blommar) men lättodlad marktäckare, som är lätt att dra upp från frö. Den föredrar soligt och väldränerat läge -- en stenpartiväxt.Vattentrappan är inramad av ett par vinteriberis, Iberis sempervirens, som just börjar öppna sina snövita blomställningar. 

Vinteriberisen är även den mycket enkel att dra upp från frö (jag har dragit upp flera hundra vinteriberis genom frösådd). Den är en utpräglad stenpartiväxt, som utvecklas bäst i torra och soliga lägen även om den också kan klara mer halvskuggiga platser. 

Eftersom den som det latinska namnet anger faktiskt är vintergrön (egentligen en halvbuske liksom lavendel), så finner jag den enormt användbar. Den tinar fram ur snön på våren, grön och fin, och man slipper se trist bar jord där det växer vinteriberis.

Som alla vintergröna växter kan vinteriberis stressas av den starka vårsolen om marken samtidigt ännu är frusen, så att den inte kan ta upp vatten. Men vanligen är detta inget problem.


Och så var det bergenian. Dess köttigt lila blomställningar står så perfekt mot ormögats oskuldsfullt blå blomstermatta.

      Nu grönskar det i dalens famn...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...