torsdag 12 juli 2012

Nyttiga baciller mot gröna larver


Såhär ser det ut när en hel armé av små gröna larver festat på en klematisplanta i några dagar. Bladen är nästan helt borta, kvar finns själva rankorna och de dekorativa fröställningarna. Jag har planterat totalt nio stycken vårblommande atragene-klematis av sorterna 'Ballet Skirt', 'White Swan' och 'Propertius', och de små larverna tycks älska allihop; möjligen har de ätit mindre på 'Propertius'.

Jag blev tämligen förbannad på dessa larver och försökte klämma ihjäl alla jag hittade, men insåg att detta inte var någon effektiv metod. Larverna sitter dolda på bladens undersidor, och har dessutom samma färg som bladen. Det är hopplöst att leta igenom vartenda blad.

På trädgårdsbutikens hyllor hittade jag minsann medel mot larvangrepp. Kemiska medel som troligen innehåller miljöskadliga ämnen. Jag läste "Tyst vår" av Rachel Carson som barn, och har aldrig glömt den boken.

Några biologiska medel mot larver fanns det inte i trädgårdsbutikens sortiment, tyvärr. Så vad gör man? 
Efter en del letande på Internet lyckades jag lokalisera ett företag som sålde vad jag sökte: Bacillus thuringiensis

Detta är en bakterie som är specialiserad på att angripa och döda just insektslarver. Någon annan föda är den inte intresserad av. 
Denna utmärkta bakterie används för biologisk bekämpning; bland annat har den spritts ut från helikopter längs Dalälvens nedre lopp, där myggplågan blir så svår att folk inte kan vistas utomhus. 
Bakterien angriper och dödar mygglarverna. 

Jag köpte en liten burk baciller mot larver via postorder, den anlände i brevlådan inom ett par dagar. Priset var ungefär detsamma som för de kemiska medlen i trädgårdsbutiken. 

I burken var det ett brunaktigt pulver som skulle röras ut i vatten, resultatet var en brygd som både såg ut och luktade ungefär som kinesisk sojasås.

Denna brygd är en färskvara; bakterierna lever bara några dagar sedan de aktiverats. Nu gällde det att spruta!

Jag använde en vanlig blomspruta och duschade noga alla de angripna klematisarna. Medlet verkar bara om larverna får det i sig, man ser till att det sprids ut på alla blad och när larverna äter av bladen får dom små baciller i magen och då dör dom -- äntligen!

Detta ska fungera, bara inte någon häftig regnskur sköljer bort bacillerna innan larverna ätit av dem...

Det som blev över av den sojasås-liknande brygden hällde jag ut som jordförbättringsmedel i rabatterna.

Uppdatering: Något är på gång, ett dygn efter behandlingen. Larverna sitter inte längre prydligt gömda på bladens undersidor utan har börjat krypa omkring planlöst, eller har blivit sittande fullt synliga på någon bladstjälk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...