måndag 21 maj 2018

Hänryckningens tid


Pingsthelg -- och här nu en helt fantastisk dvärgrododendron 'Kermesina Rose'.
I bakgrunden skymtar den utmärkta marktäckaren röd sockblomma, som hos mig blir uppåt en halvmeter hög.
Viburnum plicatum 'Kilimanjaro' i full blom. På svenska kallas den väl 'Japanskt olvon' och sortnamnet, (som väl anspelar på en snötäckt bergstopp), betecknar en lite mer svagväxande sort som inte kräver så stort utrymme -- alltså en sort som passar i min lilla trädgård.

Jag har just planterat nya marktäckande perenner under denna buske; Epimedium youngianum 'Niveum'. Denna trevliga sockblomma är mer lågvuxen än den utmärkta marktäckaren Epimedium x rubrum, röd sockblomma, som jag varmt rekommenderar.

I bakgrunden ormbunkar som jag planterat i stålrör (av cortenstål, liksom mina rabattkanter, se även mitt gamla inlägg 'Stål i trädgården') för att de inte ska hämmas av rotkonkurrens från tujahäcken. Tujorna har en förmåga att sända ut sugrötter i sidled nära markytan, som skarpt konkurrerar med andra växter.


Olvonets blomställningar påminner om hortensians, med småblommor i kransar.Mossfloxen jag planterade för ett år sedan har växt med en otrolig fart. (Ovan).

I förgrunden rododendron 'Fantastica', som är en yakushimanum-hybrid.

Den utvecklas mycket bra i gassande södersol. Rododendron är ju annars generellt inte särskilt solälskande, men yakushimanum-hybrider härstammar från en soltålig art.
Här planterade jag för ett par år sedan några tovsippor, egenuppdragna från frö, intill en tujahäck. 
Plantan längst fram har utvecklats bra då den blivit omplanterad nyligen, längre bort har det gått sämre pga. rotkonkurrensen från tujahäcken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...