tisdag 23 oktober 2012

Mot mörkare tider


Snart står alla lövträd nakna och avlövade, men ännu lyser de gulröda bladen på det här japanska körsbärsträdet, Prunus 'Accolade', som är en hybrid där bergkörsbär (Prunus sargentii) är det ena föräldraträdet. Hybriden har fyllda blommor medan bergkörsbärets blommor är enkla. Den sistnämnda arten anses dock härdigare.


Under de kommande kalla och mörka månaderna kommer platsen att domineras av vintergröna växter, framförallt barrväxter.

Jag har planterat en hel del sådana, bland annat denna koreagran (Abies koreana).

Koreagranen ska vara härdig till zon IV och blir i Sverige uppåt 6 meter hög -- alltså rätt lagom för en normalstor trädgård.

Granar är jag annars inte så speciellt svag för som prydnadsväxter, men jag föll för detta exemplar på grund av dess något vresiga utseende.

I bakgrunden skymtar en pelarformig tuja (Thuja occidentalis 'Smaragd'). De hör till växtbutikernas standardsortiment och är förvånansvärt billiga i inköp, plus att de är härdiga (upp till zon V) och lättodlade. Anses väl triviala av växt-entusiaster, men är mycket användbara för att skapa vertikala accenter och utgöra stombildare i en trädgårdsanläggning. Dessutom tar dessa pelarformiga tujor minimalt med utrymme -- och erbjuder något grönt att vila ögonen på vintern igenom.En liten japansk lönn (Acer palmatum 'Atropurpureum') visar sin glödande röda höstfärg mot en fond av vintergröna växter; hasselört och blå järnek (Ilex × meserveae). 

Den blå järneken är en hybrid mellan I. aquifolium och I. rugosa, och anses härdigare än föräldra-arterna. Den ska klara sig upp till zon IV sägs det, vilket kanske kan stämma förutsatt att läget är skyddat och inte utsatt för uttorkande vårsol. 

De plantor av blå järnek jag skaffade för några år sedan blev skadade första vintern, allt som stuckit upp ovanför snön torkade bort och jag fick klippa ner buskarna till knappt halva höjden. Men efter det har de blå järneksbuskarna klarat sig utan problem, även snöfattiga vintrar. De står skyddat i halvskuggigt läge.En annan mycket användbar vintergrön växt: buxbom. Detta för tillfället något rufsiga buxbomklot står framför växthuset.

  Gjallarhorn: Eldgjald ur albumet Ranarop

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...