lördag 5 oktober 2013

Höstens färger


Bergkörsbär, Prunus sargentii. Ett mycket tåligt träd som blommar vackert på våren, får små frukter som gläder fåglarna och nu på hösten ståtar med glödande röda färger innan bladen faller av. Härstammar från Japan som så många andra odlingsvärda växter.Här har jätteramset, Polygonatum multiflorum, fått sin gula höstfärg medan funkiorna ännu står gröna.

Ännu en växt från Japan: en liten buskformig lönn, Acer palmatum 'Osakazuki'. Här har den just börjat få sin höstfärg, som kan övergå till en lysande scharlakansröd nyans.
Som de flesta japanska lönnar trivs den i skyddat halvskuggigt läge i djup mullrik jord.Syrénhortensian, Hydrangea paniculata, även kallad "vipphortensia", har fortfarande blommor. Fördelen med hortensior är att de blommar sent på året då inte mycket annat i buskväg gör det. Syrénhortensian är dessutom härdig och lättodlad.Sist men inte minst -- pärlrönnen, Sorbus koehneana. Denna eleganta asiatiska rönnbuske får bedårande dekorativa porslinsvita höstfrukter som framhävs av lövens blodröda höstfärg. Den förekommer också i handeln uppstammad som litet träd, men passar nog bäst som buske.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...