söndag 6 april 2014

Att plantera en tuja

Våren är planteringens tid, och nu senast gällde det att ersätta en tuja som torkat ihjäl. 

Den nya plantan (bilden) pryder sin plats redan och jag hoppas att den ska klara sig bättre än den förra.

Dessa tujaplantor av sorten "Smaragd" finns i alla trädgårdsbutiker och är förvånansvärt billiga i inköp. En ca. 1,5 m hög planta kostade knappt 300 kronor på Plantagen.

Men varför har de två tujaplantor jag planterade för ett par år sedan inte klarat sig? De har torkat och tynat bort trots att jag vattnat dem flitigt.

Svaret fick jag då jag inspekterade rotklumpen på den uppgrävda vissnade plantan.

Trots att denna tuja stått i ett par år på platsen hade den fortfarande ett mycket klent rotsystem i förhållande till barrverket. Och jag mindes plötsligt att tujan stod i en plastkruka när jag köpte den på Blomsterlandet, och att den krukan faktiskt var pytteliten.Man hade helt enkelt kapat bort det mesta av tujaplantans rötter för att kunna pressa ner den i en alltför liten kruka. Med ett så svårt skadat rotsystem kunde tujan sedan inte ta upp tillräckligt med vatten då solen gassade på den, även om jorden var fuktig.

Den nya plantan, som jag köpte på Plantagen, hade däremot en rätt stor (och mycket tung) rotklump, inpackad i säckväv.

Därmed tror jag att denna tujaplanta kommer att ha långt bättre möjligheter att överleva tills den hunnit rota sig ordentligt. (Tänk på att alltid ta bort denna säckväv vid planteringen, då den annars hämmar rotbildningen även om den är gjord av naturmaterial!)

Jag ska dessutom svepa in plantan i skuggväv, så att den skyddas mot solens uttorkande strålar under den första sommaren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...