lördag 5 juli 2014

Bok: Trädgårdsvisioner av Hannu Sarenström

För några decennier sedan var utbudet av trädgårdslitteratur tämligen torftigt. Jag minns hur jag på den tiden försökte hitta en bok om perenna växter på biblioteket -- allt jag då fann var en trist volym med grådaskiga svartvita foton i.

Men det var längesedan. Nu har jag gott och väl en hyllmeter trädgårdsböcker i min bokhylla, och de är sprängfyllda med härliga färgfoton. 

På senare år har jag blivit aningen blasé på den enklare sortens trädgårdsböcker, sådana som tex. beskriver hur man kan gjuta blomkrukor i betong eller bygga en kompostlåda. Sådana böcker har förstås sin funktion, men själv är jag mer intresserad av litteratur som inspirerar genom att visa hur växterna i en trädgård kan användas för att skapa en sammanhängande komposition.

Ett exempel på en sådan bok är Trädgårdsvisioner: gyllene stunder och glömda misslyckanden av Hannu Sarenström. Denne entusiast har en förmåga att skriva personligt och engagerande om sina personliga upplevelser i trädgården; han har gett ut flera andra sådana böcker där man kan följa hans utveckling som trädgårdsamatör.

I denna hans senaste bok syns det att han nu blivit mer av ett proffs. Han tänker inte längre i termer av den-eller-den alldeles förtjusande blomman, utan ser växterna mer som ett material med olika egenskaper som ska infogas i en övergripande komposition -- det vill säga ungefär som en utbildad landskapsarkitekt resonerar. (Se tex. den fantastiska boken 12 trädgårdar av Ulf Nordfjell.)

Sarenström har också pedagogiska ambitioner; han visar hur han resonerat när han kombinerar olika växter i sina planteringar så att helheten ska få maximal estetisk effekt. Särskilt intressant är hans recept på en rabatt som blommar hela säsongen och långt in på hösten -- något som inte är alldeles enkelt att åstadkomma.

Bokens bildmaterial är mycket instruktivt och tilltalande, och jag blir riktigt avundsjuk på hans fantasifulla trädgård och det vackra gamla hus mitt i trädgården som han bor i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...