onsdag 26 augusti 2015

Norrvikens trädgårdar

 Mitt första besök på Norrvikens trädgårdar, en solig dag i slutet av augusti. Platsen domineras av Barockträdgården och de övriga trädgårdsrum som följer längs anläggningens mittaxelTrädgårdarna har länge ägts av en konkursmässig stiftelse. För ett tiotal år sedan fick den oerhört driftige danske trädgårdskonstnären Tage Andersen förtroendet att arrendera anläggningen på korttidskontrakt, vilket han gjorde med stor framgång. Han fick tom. det hela att visa en vinst. 

Men för att fortsätta engagera sig ville han ha en mer långsiktig överenskommelse, och det gick stiftelsen inte med på. Tage Andersen drog sig då ur, och köpte istället en herrgård i södra Småland -- Gunillaberg.

— Norrviken har varit en stor upplevelse för mig att vara engagerad i. Jag ville hemskt gärna stanna men "jag kan ikke vare en pause-klovn", säger Tage Andersen
(HD, 2007/08/09.)

Inför hotande konkurs såldes trädgårdarna till sist 2014 till bolaget Lilla Båstad, ägt av PEABs grundare Erik Paulsson, sedan stiftelsen "haft svårigheter att hitta en arrendator" (Wikipedia).Plantering i Barockträdgården med jätteverbena och vit stenkyndel. En sidoaxel utgående från Villa Abelin västerut uppåt åsen.Högre upp i sluttningen: bassängerna med perspektiv-effekt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...