fredag 24 juni 2016

Mera växter - och en groda


Nu  när grovplaneringen av mina knappt 200 kvm nordskånsk tomt äntligen är färdig ska jag plantera marktäckande perenner på alla tomma ytor där det förut var gräsmatta. Men först satte jag en japansk lönn som jag länge hade önskat mig -- en Acer palmatum 'Osakazuki'.

Denna rejäla buske (eller snarare ett träd) beställde jag från en plantskola i Tyskland, tillsammans med runt 400 perennplantor och 300 buxbomplantor. Plantskolan skickade tom. en bild på den exakta lönnplanta man valt ut för min räkning.

Det har sina fördelar att handla växter från Tyskland. Generellt är priserna ofta mycket lägre än för motsvarande växter köpta i Sverige och sortimentet dessutom långt större.

Nackdelarna är de vanliga med köp av levande växter via internet: man riskerar att få växter av dålig kvalitet, och man riskerar att de blir skadade på vägen.

För en tid sedan blev en hel sändning jag beställt förstörd, då den av någon orsak försenades kraftigt i transporten och inte anlände förrän nästan två veckor efter avsändandet; den plantskolan låg ändå i trakten av Hamburg.
Jag fick pengarna tillbaka, runt 1900 €, men vårens arbete försenades flera veckor. 

Efter den chocken gjorde jag istället min beställning från en annan tysk plantskola, som jag faktiskt vågar rekommendera: www.baumschule-newgarden.de

På denna plantskola kunde man som sagt visa mig en bild på den japanska lönn man valt för min räkning, och ringde man upp svarade en människa som det gick att tala med.
Buxbomplantorna kostade bara 1:50 € styck, alltså ungefär 14 kronor -- plus transporten förstås.

Här planterar jag ut buxbomen. Det får bli en cirkel av buxbom runt min gulbarriga pelaridegran (Taxus baccata fastigiata 'aureomarginata'). Denna idé fick jag från en av de intressantaste privata anläggningar jag sett någonsin: Gerard's Tuin; en trädgård någonstans i Belgien.PS: idag när jag packade upp perenner ur flaket de levererats i, hoppade det upp en groda!
Detta är första gången jag sett en groda på min tomt, däremot dyker det ibland upp paddor. Paddorna brukar gömma sig under någon planka eller jordsäck under dagen.

Jag tror faktiskt att denna groda kan ha följt med som fripassagerare i lasten ända från Tyskland. Nu får den bo i min trädgård om den vill, jag har en mörk och fuktig vrå på trädgårdsmurens skuggsida där jag just planterat hjorttunga (Asplenium scolopendrium).
                                                                Visa vid midsommartid    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...