torsdag 27 september 2012

Höstfägring


Höst. Ett fint duggregn lämnar vattendroppar på taggpimpinellens (Acaena inermis 'Purpurea') purpurfärgade blad.  
Pärlrönnen, Sorbus koehneana, har nu mogna snövita frukter med blodröda stjälkar; de  lyser mot taggpimpinellens mörka bladverk. 

Liksom många andra odlingsvärda växter härstammar pärlrönnen från Ostasien (Kina); taggpimpinellen däremot från Nya Zeeland.

Mitt i sommaren brukar det finnas en hel del att titta på i en trädgård, men framåt hösten är det kanske inte så mycket som fångar intresset.

Då uppskattar man om det finns växter med färg- och formstarkt bladverk, som tex. bergbambun (Fargesia murielae 'Bimbo'), i kombination med det rödbladiga höstsilveraxet (Actaea simplex 'Brunette') — se bilden här till vänster.

Den sistnämnda är en mycket mörkt purpurfärgad perenn som blir två meter hög och inte börjar blomma förrän sent i september månad. Blommorna är rosavita och väldoftande.

Denna speciella mörkbladiga sort, 'Brunette', är patenterad, och man förväntas inhämta tillstånd om man vill föröka den.

Perenner drar jag vanligen upp från frö, men 'Brunette' har jag ärligen inköpt tre plantor av. En bra investering, då de trivs utmärkt på sin plats och står fint mot bakgrunden, en fasad av gult tegel.

Och visst finns det ett och annat som blommar även på hösten. Exempelvis har jag både balsamaster, Aster ageratoides, och praktrudbeckia, Rudbeckia fulgida 'Deami', blommandes nu den tredje veckan i september — se nedan.



    Praktrudbeckian gör sig mycket bra mot bakgrund av gullris och en faluröd ladvägg. Balsamastern sprider sig lite som den vill i ett stenparti där den bakas av solen under sommaren.



En  annan gulblommande höstperenn: Ligularia dentata 'Desdemona'; en mörkbladig sort av klippstånds, som här sällskapar mycket smakfullt med de limegröna bladen av Heuchera villosa 'Autumn bride'. 

Den sistnämnda har nog inget svenskt namn; jag har dragit upp den från frön inköpta hos min standardleverantör: den tyska fröfirman Jelitto
Detta är en mycket starkväxande nordamerikansk alunrot-art som blommar i augusti-september med vita vippor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...