tisdag 17 juli 2012

Det vita i trädgården[Från maj -12]  En vit trädgård. Ända sedan Vita Sackville-West skapade ett vitt trädgårdsrum på Sissinghurst någon gång i början av 1950-talet har drömmen om en vit trädgård funnits som en underström bland olika trädgårds-modevågor. Numera kan man knappt öppna en trädgårdsbok utan att stöta på konceptet "vit trädgård".

Själv råkade jag bara händelsevis skapa en sammansättning av växter med vitt i genom att plantera tulpanen 'Unicum' bland vitblommande vinteriberis. Tredje veckan i maj, när tulpanerna inte längre blommar men de faktiskt dekorativa vitstrimmiga bladen står kvar, uppstår en elegant vit kombination.

Gulltöreln i bakgrunden bidrar med sina limegula blommor till att bryta av det vita. En enbart vit rabatt skulle bli tråkig; vitheten behöver blandas upp med andra, lagom diskreta, kulörer.

Sedan kan man förstås använda vitt på andra sätt, exempelvis som kontrast och vilsam bakgrund till en starkt dominant färg som rött. 
Alltför mycket rött i en trädgård kan lätt bli tröttsamt, men om det röda används sparsamt och i kombination med vitt blir effekten en helt annan.

Exempelvis som i bilden här intill. Detta är en detalj från en serie trädgårdsrum skapade av landskapsarkitekten Ulf Nordfjell på Wij trädgårdar i Ockelbo, som det såg ut den 9 juli 2011.

Ulf Nordfjell använder just kombinationen av stark färg mot en huvudsakligen vit bakgrund för att uppnå en önskad effekt. 


Här ingår en vit form av mjölkört, Epilobium angustifolium, och röd stjärnflocka, i en sammansättning av växter, grått timmer och mycket annat (som inte kom med på denna bild), anspelande på karg norrländsk natur.Och på tal om natur — här en växt som just när jag skriver detta, i mitten av maj, står i blom i lunden den gröna: stort treblad (Trillium grandiflorum):


Ja, på tal om vitt i trädgården. Denna överdådiga samling Trillium växer i en trädgårdslund, nämligen i skuggan av en barrträdsdunge i Uppsala botaniska trädgård, dit solen letar sig bara en kort stund på dagen.

På "Botan" i Uppsala görs det inte direkt några stora ansträngningar för att skapa estetiska effekter men ibland blir det faktiskt vackert ändå, som här...
 
    Nu grönskar det...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...