onsdag 11 juli 2012

Nu blommar det här och där...

[Från april -12] 
Kontrasterna är stora mellan soliga och skuggiga planteringar såhär års, tredje veckan i april.
På solsidan prunkar de eldröda tulpanerna av sorten 'Unicum' med sina festligt randiga blad, i sällskap med flera olika slags perenner.

Flocknävorna sticker redan upp med nya blad, detsamma gör silverarven, och i bakgrunden syns vinteriberisen med sin övervintrade grönska som nu börjar få nya skott i grentopparna.

Om sommaren brukar jag föredra en mera återhållsam färgskala... men tulpanernas eldröda färg är alldeles perfekt såhär års.
Nu känns färgen som en hälsning till våren och allt det liv som äntligen vaknar.

Att det dessutom kommer flera blommor på varje planta känns alldeles extra överdådigt.

I planteringen på skuggsidan däremot — där har inte mycket hänt ännu, tredje aprilveckan.Detta är den skuggplantering som om sommaren ståtar med olika sorters frodig funkia, med myskmadra i förgrunden och vit kransveronika i bakgrunden. Här har inget annat vågat sig upp ännu denna vår än några små krokusar, som ser smått frusna ut. Dessa krokusar fanns här före min tid, de har på något sätt hängt med trots att platsen inte är den bästa för dem.
Kanske jag tar bort funkian och planterar rododendron istället? Det får nog vänta. Kanske denna plats får vara såhär, som ett "Memento mori" om våren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...